Door het veranderende klimaat wordt het steeds belangrijker om een industrieel complex regenwaterproof te ontwerpen, zodat zij goed aangepast zijn op piekregenbuien. Het beheer van regenwater begint bij het opvangen en afvoeren. Daarnaast wil je ook het buitenterrein van je industrieel complex zo droog mogelijk houden na een regenbui. Op deze pagina vind je verschillende artikels en informatie van experts die je helpen bij het regenwaterproof maken van je industrieel complex.
Een geïntegreerd waterplan voor industriële complexen bestaat uit een combinatie van hemelwaterafvoer van daken en het verhard oppervlakte buiten de gebouwen. Eventueel inclusief ondergrondse infiltratie en opslag op het terrein. DYKA heeft hier als enige leverancier producten voor beschikbaar, aangezien wij vinden dat dit meerwaarde biedt voor onze klanten.

Kies voor een geïntegreerd waterplan
Wanneer het gaat om het afvoeren van hemelwaterafvoer, in stand houden van het grondwaterpeil, bodeminfiltratie en droogte is er heel wat landelijke wet- en regelgeving in België. Op lokaal niveau mag er soms wel afgeweken worden. Indien je hierover meer wilt weten zetten we in dit artikel de regels op een rij voor de ontwikkeling van zowel bedrijfsmatige panden als huizenbouw, met als specifiek aandachtspunt de hemelwaterafvoer. Als leverancier van geïntegreerde waterplansystemen weten we precies wat er van het dak afkomt. Dus wij weten ook hoeveel er in een infiltratiekrat kan komen. Dat is het mooie van een geïntegreerd waterplan: wij kunnen beide systemen berekenen. Die twee waarden kunnen wij samenvoegen en op elkaar afstemmen. Dit houdt de betrouwbaarheid hoog. Zo is het makkelijker om met het pand te voldoen aan de eisen die de planontwikkelaar of de klant neerlegt op het gebied van hemelwaterafvoer. Bij DYKA hebben we daarvoor het merk Vacurain, beschikbaar in verschillende oplossingen Vacurain Fix en Flex.
Keuze tussen Vacurain Flex of Fix
Het beheer van regenwater begint bij het opvangen en afvoeren. Een oplossing die we daarvoor aanbieden is Vacurain, waardoor je zeker bent van een snelle afvoer van het regenwater op een plat dak. Vacurain is een op maat gemaakt UV-systeem, wat het regenwater afvoert met kleinere diameter buizen dan een traditioneel systeem. Ook kan het UV-systeem Prefab (geprefabriceerd) uit de fabriek komen, wat een veel hogere installatiesnelheid als voordeel met zich meeneemt. DYKA biedt de keuze tussen twee systemen: Vacurain Fix (PE) en Vacurain Flex (PVC). Het grootste verschil tussen beide systemen is dat Vacurain Fix uit PE buizen bestaat, en Vacurain Flex uit PVC buizen. Ook verschillen de verbindings- en installatiemethodes. Bij PE wordt er gelast, en bij PVC wordt er gelijmd. Beide systemen hebben zijn eigen voordelen maar ook overeenkomsten, bij het maken van de keuze helpen wij je graag verder!
Voor ieder pand moet een Vacurain berekening gedaan worden
Ieder dak is weer anders, daarom moet voor ieder dak waarvoor je een UV-systeem maakt een nieuwe berekening gemaakt worden. Op basis van de input van de constructeur bepalen we de maximale dakbelasting, dus de maximale wateropstand op het (plat) dak van een industriële complex. Dit geeft input aan het ontwerp van het UV-systeem rekening houdend met de wettelijk capaciteitsvereisten. Je kan niet zomaar zeggen dat er ergens een leiding moet hangen. Je moet het berekenen en daarvoor moet je dus tekenen. De experts van DYKA tekenen het eerst uit, om het zo slim mogelijk te doen door een goed design te bedenken. En het moment dat de design er is, dan gaan ze bereken hoe groot die leidingen moeten zijn. Welke diameters er moeten hangen op welke plaats. Ze stellen het ontwerp voor en wanneer er een akkoord is , kan het ontwerp nog eventueel worden omgezet naar BIM. Wil de klant nog verder gaan, kunnen we zelfs prefabriceren, de tekeningen hier voor maken en prefab leidingsecties produceren. We kunnen het hele aanleg proces ondersteunen en dat doen we dus ook.
Goed opgevangen! Wat doe je daarna met je water?
Als het van het dak afkomt, dan kan je het laten lozen op oppervlaktewater (sloot, kanaal, rivier, vijver,…). Vervolgens wordt de buffer, infiltratie, opslagcapaciteit en de overige civiele inrichting van het buitenterrein (transport naar riool of oppervlakte water) ontworpen. Dit hangt natuurlijk ook af van de regionale en lokale wetgevingen. Je kan het infiltreren in de bodem, dit kan je door middel van kratten, IT-buizen, V-flows en nog veel meer. Of je laat het afvoeren met het riool. Al deze mogelijkheden kunnen worden toegepast in de industriebouw de keuze wordt vaak door de lokale overheid bepaald. Bijvoorbeeld een ontwerp maken waarbij het water dat in de kratten wordt gebufferd en daarna infiltreert in de bodem. Als er nog meer water valt, waardoor de kratten niet genoeg capaciteit hebben, zal dat naar het oppervlaktewater of naar het riool gaan. DYKA heeft overal waar je kunststof producten voor moet inzetten een uitgebreid portfolio. Daarom denken we graag met jouw mee voor een oplossing op maat.

Ontdek hoe je de buitenruimte van een industrieel complex inricht
De Duborain kratten kunnen wij leveren voor lichte verkeerstoepassingen en zware verkeerstoepassingen. Vraag ons gerust om een grondbelasting sterkteberekening, want die kunnen we heel snel maken. Samen proberen we altijd een zo slim mogelijke oplossing te bieden voor onze klant. Vertrouw op onze sterke servicedienst op het gebied van calculatie, de studiedienst, de engineering en consultancyafdeling. Zij berekenen, calculeren en ontwerpen het geïntegreerd waterplan systeem. Zowel prefab als BIM berekend en getekend, helemaal aangepast aan de wensen van de klant.
Wat heb je nodig om een industrieel complex regenwaterproof te maken?
- Vacurain voor de regenwater afvoer van het dak
- Duborain assortiment voor het afvoeren, vertragen, bufferen, gebruiken en of infiltreren.
- Rioleringsbuizen
- Kolken
- Putten
- Eventueel: warm- en koudwatersystemen en verwarimingssysemen
Wil je hulp bij het regenwaterproof maken van je industrieel complex?
Neem contact op met Bram Vreys, Technical Sales Manager, van DYKA

Hoe ontwerp je een goed UV-systeem?
Het ontwerpen en berekenen van een solide UV-systeem op basis van specifieke gegevens en kenmerken van een gebouw.
Lees meer
Wetgeving omtrent hemelwaterafvoer in België
Wanneer het gaat om hemelwaterafvoer, zijn in België allerlei technische voorschriften en aanbevelingen. In dit artikel zetten wij deze regels op een rij.
Lees meer
Hoe richt je de buitenruimte in van een industrieel complex?
Een goed ingerichte buitenruimte van jouw industrieel complex zorgt ervoor dat het terrein droog blijft na een piekregenbui.
Lees meer
Hoe bereken je een UV-systeem?
Bij het bereken van een UV-systeem komt heel wat bij kijken. Sebastiaan, Calculator en Tekenaar voor Vacurain bij DYKA, legt deze stappen graag aan je uit.
Lees meer
Hoe installeer je een UV-systeem voor een groot industrieel complex?
In deze blog vertelt Stijn, Technical Sales Manager van DYKA, wat er allemaal komt kijken bij de installatie van ons UV-systeem Vacurain.
Lees meer