• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Producten op voorraad Sterk in maatwerk Technisch advies

Zoeken

  • België
    • Nederland
    • La Belgique
    • La France
DYKA Kennis

DYKA Kennis

  • Regenwater
  • Energietransitie
  • Droogte
  • Prefab
  • Referentieprojecten

U bent hier: Home / Kwaliteit bij DYKA / Normen, richtlijnen, keurmerken en certificaten

Normen, richtlijnen, keurmerken en certificaten

DYKA is producent van kunststof leidingsystemen. In de productieprocessen hechten we veel waarde aan de kwaliteit van het eindproduct. Maar hoe weet je als klant nu zeker dat het product voldoet aan jouw verwachtingen? Daarom bestaan er in Europa normen en keurmerken. 

Certificeren bij DYKA

Binnen de DYKA is het CEST team – CErtificatie en STandaardisatie –  verantwoordelijk voor certificeringen en normen. “We blijven op de hoogte van Europese en landelijke normen, en de bijbehorende keurmerken. We staan in nauw contact met de verschillende productielocaties in alle landen. Zo garanderen we dat de productie continu voldoet aan de normen, en dat de proeven bij de kwaliteitscontroles worden uitgevoerd volgens de eisen van de keurmerken”, aldus Peter Loots.

Het verschil tussen normen en keurmerken

De termen normen, richtlijnen, keurmerken en certificaten worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt. Een norm is het minimale waaraan jouw product moet voldoen voor een bepaalde toepassing. In deze norm zijn specificaties opgenomen waaraan zowel het eindproduct als de grondstoffen moeten voldoen. In de norm staan bijvoorbeeld specificaties voor de maatvoering, diameter en wanddikte. Ook staat er beschreven welke controles en testen er moeten worden uitgevoerd op de producten, zoals slagproeven of druktesten. Deze normen worden meestal op Europees niveau opgesteld, de EN-normen.

Keurmerk Certificaten (bijvoorbeeld BENOR en KOMO) zijn een bevestiging door externe organisaties zoals BCCA en KIWA dat onze producten voldoen aan de eisen van de normen en eventuele extra specificaties van het keurmerk.

De richtlijnen voor het controleren/testen van de producten (wat, hoeveel, wanneer, hoe vaak…) staan beschreven in de normen en de voorschriften van de keurmerken. In Nederland heeft KIWA voor de verschillende KOMO toepassingen BRL’s (Beoordelings RichtLijnen) opgesteld. In België zijn voor BENOR certificering TRA’s (Toepassings-Reglementen – Réglement d’Applications) opgesteld.

Maar ook als er nog geen norm bestaat voor een product kan dit gecertificeerd worden. Dan kan de certificatie organisatie zelf de richtlijnen opstellen voor certificatie of kan de producent, in samenspraak met de certificatie organisatie, zelf de specificaties van zijn producten vastleggen. Een voorbeeld is onze ATG (de technische goedkeuring) voor DYKA Vacurain.

Externe controles

Ieder land heeft meestal zijn eigen keurmerk voor bouwproducten. In België is dat BENOR, in Nederland KOMO (KIWA voor drinkwatertoepassingen).

Inspecteurs van de externe certificatie organisaties komen jaarlijks een aantal keren langs om controles uit te voeren op de gecertificeerde producten voor een specifiek keurmerk, bijvoorbeeld KOMO of BENOR. Er worden onder andere monsters genomen, die in hun eigen laboratoria of een door hen aangeduid laboratorium (zoals Becetel) worden getest.

Bij DYKA wordt vanaf het bedenken van een nieuw product rekening gehouden met geldende normen en mogelijke keurmerk certificatie. Voordat een product in productie wordt genomen, vinden goedkeuring testen plaats. Na een proefproductie moet tijdens de testen blijken dat je voldoet aan alle eisen van de norm. Wanneer blijkt dat een product niet door een test heen komt, gaat het product terug naar de ontwerpers voor de nodige aanpassingen. Dit gaat net zolang door totdat het product volledig naar wens is van DYKA én de normen. Pas daarna kan een goedkeuringsaudit worden aangevraagd bij de certificatie instellingen. Zo weten we zeker dat het product altijd zal voldoen aan de geldende keurmerken. 

Een keurmerk geeft zekerheid aan eindgebruikers

Normen zijn er niet voor niets. Als eindgebruiker verwacht je dat het kunststof leidingsysteem voldoet aan de beloftes van DYKA. Keurmerken zijn dan ook belangrijk in de wereld van kunststof leidingsystemen. Door veel klanten wordt het keurmerk zelfs als voorwaarde gesteld. Logisch ook, want dat is de enige objectieve manier waardoor je weet dat de producten voldoen aan jouw verwachtingen. Een keurmerk geeft zekerheid. Daarom hebben we voor bijna ons hele product portfolio keurmerken. 

Peter: “Als je een certificaat hebt voor een bepaald product, dan betekent dit dat jouw product voldoet aan alle eisen van dat certificaat. Dus je product is gemaakt volgens alle voorschriften en volgens alle eisen. De kwaliteit is dan zoals gevraagd. Het certificaat zegt ook dat er externe controle wordt uitgevoerd op je product. Dus het is niet enkel dat je zelf zegt dat je product voldoet aan de eisen, maar het wordt ook nog eens gecontroleerd door een externe partij. De externe partij zegt dat jouw product voldoet aan de eisen en dat het een kwalitatief product is.”

Europese normen voor kunststof leidingen 

Vroeger had elk land haar eigen normen. Tegenwoordig zijn alle nationale normen samengebracht in de Europese normen; de EN-norm. Als een EN-norm goedgekeurd wordt, dan gaan de nationale organisaties die aanvaarden en overnemen. De Europese norm is dus leidend. Voor PP buizen geldt Europees EN1852-1, in België is dat NBN EN1852-1 en in Nederland wordt dat NEN EN1852-1. Ieder land heeft zijn eigen voorvoegsel, maar het zijn allemaal dezelfde normen. Een land kan er wel voor kiezen om, bovenop de Europese norm, aanvullende nationale eisen te introduceren. Om in een land aan een bepaald keurmerk te voldoen, zal een product dan aan zowel de Europese norm als de extra landelijke specificaties moeten voldoen.


BENOR certificaat in België
KOMO certificaat in Nederland
Internationaal certificaat
NF certificaat in Frankrijk
ITC certificaat in Tsjechië
B-Mark certificaat in Polen
Ü Zeichen certificaat in Duitsland

Gerelateerde artikelen

Een gezonde werkplek begint bij bewustwording

Een gezonde werkplek begint bij bewustwording

Lees meer
Proces engineering: voor efficiënte productieprocessen

Proces engineering: voor efficiënte productieprocessen

Lees meer
Duurzaam met de kwaliteit van DYKA

Duurzaam met de kwaliteit van DYKA

Lees meer
QESH : Niets is zo belangrijk dat het onveilig mag gebeuren

QESH : Niets is zo belangrijk dat het onveilig mag gebeuren

Kwaliteit gaat verder dan alleen de kwaliteit van het eindproduct; het gaat ook om de weg naar het eindproduct: onder andere de processen, mensen en de impact o…

Lees meer
Jaarlijks miljoenen sterke kunststof hulpstukken van Spuitgiet

Jaarlijks miljoenen sterke kunststof hulpstukken van Spuitgiet

Op de afdeling Spuitgiet in Steenwijk worden PVC en PP hulpstukken geproduceerd voor België; op jaarbasis miljoenen hulpstukken. De machines draaien dan ook 24/…

Lees meer
De kwaliteitscontroles, waarom?

De kwaliteitscontroles, waarom?

Elke dag is ons team van controleurs bezig met het uitvoeren van testen op de geproduceerde producten. Waarom wordt er zoveel aandacht besteed aan kwaliteit? Ri…

Lees meer
Totaaloplossingen door samenwerking met leveranciers

Totaaloplossingen door samenwerking met leveranciers

Wanneer we een samenwerking met een leverancier aan gaan, onderzoeken we grondig of deze partij voldoet aan de eisen van DYKA. Onze klant staat altijd centraal;…

Lees meer
General engineering – het geheim achter alle machines

General engineering – het geheim achter alle machines

“Zodra de machine goed werkt in de productie, zit mijn taak erop”, zegt Karel Custers, Project Engineer van DYKA. Maar voordat een machine in de productiehal is…

Lees meer
De perfecte passing

De perfecte passing

Een kunststof buis op zichzelf is niets bijzonders. Combineer je het met enkele hulpstukken en andere buizen, dan vormt het een systeem. Om een lekvrij systeem…

Lees meer
  • 1
  • 2

Footer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Recente artikelen

  • Kunststof rioleringsbuizen: optimale installatiesnelheid
  • 4 redenen om te kiezen voor kunststof leidingen
  • Een gescheiden riool vraagt om kunststof rioleringsbuizen
  • Mantelbuizen voor de fundering van de windturbine
  • Wat is zonne-energie en wat zijn de zonne-energiedoelstellingen in België?

Contact

Heeft u een vraag over onze producten of behoefte aan technisch advies? Neem dan contact met ons op.

U kunt ons bellen (+32(0)11 80 04 20), e-mailen (vasb@qlxn.or) of bezoek een van onze filialen. Wij helpen u graag verder.

Terms and conditions | Cookies and privacy | Disclaimer | Netherlands (NL) © - DYKA - Part of Tessenderlo Group

DYKA: De perfecte regenwater partner voor installateurs - brochure downloaden

Download de brochure

DYKA: De perfecte regenwater partner voor installateurs

Plan een adviesgesprek of ontvang meer informatie

DYKA: De perfecte regenwater partner voor grondwerkers - brochure downloaden

Download de brochure

DYKA: De perfecte regenwater partner voor grondwerkers

Plan een adviesgesprek of ontvang meer informatie

DYKA: De perfecte regenwater partner voor gemeentes - brochure downloaden

Download de brochure

DYKA: De perfecte regenwater partner voor gemeentes

Plan een adviesgesprek of ontvang meer informatie

DYKA: De perfecte regenwater partner voor architecten - brochure downloaden

Download de brochure

DYKA: De perfecte regenwater partner voor architecten

Plan een adviesgesprek of ontvang meer informatie

DYKA: De perfecte regenwater partner voor industriebouwers - brochure downloaden

Download de brochure

DYKA: De perfecte regenwater partner voor industriebouwers

Plan een adviesgesprek of ontvang meer informatie

Sven Hellings - Accountmanager DYKA België

Aanvraag informatie Sven Hellings

Via dit formulier kunt u gratis het Solydo informatiepakket aanvragen.

Solydo informatiepakket download

Via dit formulier kan u het Solydo informatiepakket downloaden met daarin de brochure, een technisch fiche en de tabel met een vergelijking tussen PP en beton.
  • We zullen direct het informatiepakket versturen via de mail. Het kan daarna zijn dat je maximaal twee e-mails van ons ontvangt omtrent Solydo.

Contactformulier DYKA Prefab België

Aanvraag informatie DYKA Prefab

Neem contact op met DYKA

Contactformulier DYKA Prefab Nederland

Aanvraag informatie DYKA Prefab

BE Webinar Piekregenval terugkijken

Aanvraagformulier Vacurain België

Met Vacurain wordt regenwater snel en efficiënt van grote platte daken afgevoerd. Op maat gemaakte UV-systeem is vooral geschikt voor grote hallen en utiliteitsgebouwen.Als u binnenkort een aanvraag gaat doen voor een Vacurain-systeem, vul dan het handige aanvraagformulier in. Het formulier is makkelijk in te vullen. Er wordt onder andere gevraagd naar de afmetingen van het gebouw, de helling van het dak en welk systeem u kiest: Vacurain Flex of Vacurain Fix.Met deze gegevens kan de afdeling Engineering & Consultancy direct aan de slag en kunt u snel een offerte met tekening van ons verwachten. Doordat meteen alle gegevens bij ons bekend zijn, scheelt dit mailtjes over en weer en is er minder kans op fouten. Een win-win situatie voor beide partijen.
  • Basisgegevens

  • Bouwkundige gegevens

  • Afwijkend of variabel hellingshoek (°) of afschot (mm/m)
  • Aan te leveren gegevens

    Voor een snelle werking, kan u ons de volgende gegevens aanleveren (eventueel aan de hand van een tekening).Duidt hieronder aan welke gegevens u in het bestand hebt toegevoeg.
  • Technische gegevens Vacurain

  • Uitleg over aansluitmethodes vindt u op pagina 46 van de Technische Documentatie van Vacurain Flex.https://www.dyka.nl//media/documents/hemelwaterafvoer-vacurain-flex-technische-documentatie-nl.pdf
    Je kan hier handmatig andere hoogtes invullen indien van toepassing.
    Je kan hier handmatig andere hoogtes invullen indien van toepassing.

Sorry. This form is no longer available.

Neem contact op met Senior Accountmanager Joost Onderdelinden.

Joost Onderdelinden - Senior Account Manager

Via dit formulier kan contact op worden genomen met Joost Onderdelinden van DYKA.

Neem contact op met DYKA België

Neem contact op met DYKA België

Bram Vreys - Technical Sales Manager van DYKA

Aanvraag informatie Bram Vreys