19 mei 2020 door Bram Vreys
Alles wat je moet weten over een infiltratiesysteem bij een industrieel complex
Regenwater infiltreren is een ideale manier om regenwater tijdelijk op te slaan. In dit artikel bieden we praktische uitleg over infiltratiesystemen die toegepast worden bij een industrieel complex. We beantwoorden de vragen die ons vaak gesteld worden.
Waarom een infiltratiesysteem?
Waar blijf ik met al die regen, mijn terrein is helemaal verhard? Het is een vraag die elke industriebouwer ongetwijfeld al kreeg. Het antwoord op die vraag is voor elke industriebouwer een kans: infiltratievoorzieningen. Daarbij wordt regenwater tijdelijk gebufferd om na de regenbui langzaam in de bodem te infiltreren. Het voordeel? Geen plasvorming op het terrein, een gezonde bodem (dus geen verzakkingen) en je komt tegemoet aan de wettelijke eis om regenwater en afvalwater van elkaar te scheiden.
Er zijn verschillende manieren van infiltreren:
- Infiltratiekratten (Rainbox 3S en Rainbox Cube)
- V-flow verticaal infiltratiesysteem
- IT-buizen
Wat is een infiltratiekrat?
Het handigste systeem voor het creëren van grote volumes zijn infiltratiekratten. Die kun je probleemloos onder een verhard oppervlak plaatsen. De maximale verkeersbelasting? Die gaat tot 60 ton. Zwaar genoeg dus voor vrachtwagens en opslagplaatsen.
Hoe bouw je een kratsysteem: hoe moet ik infiltratiekratten plaatsen?
Een simpel kliksysteem maakt het mogelijk om infiltratiekratten aan elkaar te koppelen. Hierdoor creëer je al snel met enkele kratten een compact en groot infiltratievolume. De ideale oplossing dus als er maar een beperkt grondoppervlakte is om te gebruiken. Zie de volgende video voor een visuele uitleg:
Hoe bereken ik de capaciteit van een infiltratiekrat?
De reële infiltratiecapaciteit kan gemeten worden via tests op de site zelf (aan te raden bij projecten met grote volumes). Voor meer bescheiden projecten, kunnen benaderingswaarden gebruikt worden of kan men bogen op ervaring en terreinkennis.
Hoe bereken ik de infiltratie van regenwater?
In de technische documentatie van Duborain Rainbox 3S en onze andere infiltratieproducten staat precies uitgelegd welke berekeningsparameters van belang zijn bij het infiltreren van regenwater.
Hoe bereken ik het aantal infiltratiekratten?
Vooraf weet je wat de inhoud van een infiltratiekrat of -tunnel is. Deel de totale buffercapaciteit van het infiltratiesysteem door de inhoud per krat en je weet hoeveel je er nodig hebt, De totale capaciteit in liters bepaal je door de aan te sluiten oppervlakte te vermenigvuldigen met de bergingseis in mm/m². Stel dat dit in totaal 7.500 liter is. Dan heb je in totaal 18 Rainbox Cube Channels van 420 liter nodig.
Meer weten?
Wil je meer informatie over een gepast infiltratieoplossing voor jouw project?
Contacteer Bram Vreys, Technical Sales Manager, van DYKA

Wetgeving omtrent hemelwaterafvoer in België
Wanneer het gaat om hemelwaterafvoer, zijn in België allerlei technische voorschriften en aanbevelingen. In dit artikel zetten wij deze regels op een rij.
Lees meer
Kris Piessens: gevolgen van droogte voor de bodem
Een drogere bodem heeft gevolgen voor de vegetatie, landbouw en erosie. Kris vertelt over de gevolgen van droogte voor de bodem.
Lees meer