14 mei 2020 door Bram Vreys
Voor de aanpak van water in en rond de woning zijn in België allerlei technische voorschriften en aanbevelingen. Voor elke watersoort zijn er tal van wettelijke regels en praktische aandachtspunten wanneer het gaat om bouwen en verbouwen. Naast het landelijk beleid is er lokaal ruimte om daarvan af te wijken. Wij zetten de regels op een rij voor de ontwikkeling van zowel bedrijfsmatige panden als huizenbouw, met als specifiek aandachtspunt de hemelwaterafvoer.
De achtergrond van wetgeving
De riolering in België kan de plotse en massale toevloed van regenwater na een felle regenbui niet verwerken. Daarom is er een stedenbouwkundige verordening ontwikkeld die elke verbouwer een aantal maatregelen oplegt om te voorkomen dat regenwater onmiddellijk afgevoerd wordt. Deze verordening is geldig in het hele Vlaamse gewest. Provincies en gemeenten kunnen strengere regels afvaardigen voor hun grondgebied. Contacteer dus uw gemeente en provincie om de juiste wet- en regelgeving te kunnen hanteren.

De verordening in het kort
Het algemeen uitgangsprincipe in de stedenbouwkundige verordening is dat regenwater in eerste instantie zoveel mogelijk gebruikt wordt. In tweede instantie wordt het resterende deel van het hemelwater geïnfiltreerd of gebufferd. Daardoor kan het in laatste instantie met vertraging worden afgevoerd en is er idealiter slechts een beperkte hoeveelheid water over. De plaatsing van de overloop van de hemelwaterput en de infiltratievoorziening moet aan dit principe voldoen.
Elk op te richten gebouw, constructie of aan te leggen verharding groter van 40 m² moet voldoen aan de normen van de verordening. Dit geldt ook wanneer deze is vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunningsplicht. De plaatsing van een infiltratievoorziening is verplicht als het perceel groter is dan 250 m².
Waterbeheer volgens VLAREM II
In deel twee van het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning (VLAREM II) staat het volgende over regenwater: Om wateroverlast te vermijden, wordt het regenwater best ter plaatse gehouden. Moet het toch afgevoerd worden, respecteer dan altijd deze volgorde:
- opvangen voor hergebruik (via een regenwaterput);
- infiltratie op het eigen terrein;
- bufferen met vertraagd lozen op het oppervlaktewater of een kunstmatige afvoerweg voor regenwater;
- lozen in de regenwaterafvoerleiding (RWA) van de straat;
- lozen op de openbare riolering: dit is enkel toegelaten als geen van de voorgaande afvoerwijzen mogelijk is.
Onderscheid tussen verontreinigd en niet-verontreinigd hemelwater
De wetgever veronderstelt dat hemelwater dat afstroomt van een dak, terras, oprit een dergelijk slechts in beperkte mate vervuild is. Doordat het gezien wordt als niet-verontreinigd hemelwater, moeten we dit opvangen, hergebruiken en maximaal ter plaatse vasthouden en/of infiltreren in de bodem.
Op bedrijfsterreinen kan het zijn dat hemelwater in contact komt met verontreinigende stoffen. Bijvoorbeeld bij de tankplaats van een benzinestation, waszones en opslagzones bij bedrijven. Hier kan het afstromend hemelwater ook als bedrijfsafvalwater worden gezien. Dan dient dit volgens de voorwaarden van de milieuwetgeving en de opgelegde bijzondere milieuvoorwaarden te worden behandeld.
Wil je advies of meer informatie over de wetgeving omtrent hemelwaterafvoer?
Contacteer Bram Vreys, Technical Sales Manager, van DYKA

Regenwater infiltreren: zo werkt het
Regenwater infiltreren is een ideale manier om regenwater tijdelijk op te slaan. Ontdek hier de infiltratiesystemen die toegepast worden bij een industrieel complex.
Lees meer
Welke UV-systeem past het beste voor jouw project?
Het beheer van regenwater begint bij het opvangen en afvoeren. DYKA biedt de keuze tussen twee UV-systemen: Vacurain Fix (PE) en Vacurain Flex (PVC).
Lees meer
Hoe richt je de buitenruimte in van een industrieel complex?
Een goed ingerichte buitenruimte van jouw industrieel complex zorgt ervoor dat het terrein droog blijft na een piekregenbui.
Lees meer