19 augustus 2020 door Meike van de Beek
De natuur is de grootste krachtbron die we kennen. Uit de kracht van de zon en de wind kunnen we energie halen die we kunnen gebruiken voor elke denkbare toepassing. Precies zoals de windmolens met behulp van windenergie vroeger de molenaars hielpen bij het malen van granen of het verplaatsen van water. In dit artikel leggen we uit wat windenergie inhoudt en wat de specifieke doelstellingen zijn die België wil behalen met behulp van windenergie.
Ambitieuze doelstellingen
Windenergie is energie die met behulp van een windturbine wordt gemaakt uit wind. Er zijn daarvoor kleine, middelgrote en grootschalige windturbines beschikbaar. De doelstellingen in België op het gebied van windenergie zijn ambitieus:
- In 2025 moet ongeveer 10% van de in totaal opgewekte elektriciteit voortkomen uit windenergie.
- Volgens het Federaal Planbureau moet er in 2050 minstens 50% groene stroom in België worden opgewekt. Uit veel studies blijkt echter dat scenario’s van 100% hernieuwbare energie in 2050 haalbaar zijn. Windenergie speelt hier een belangrijke rol in.
We zijn goed op weg
Eigenlijk mogen we trots zijn op onszelf, want België staat wereldwijd op de vijfde plaats met zijn offshore windmolenparken. Daarmee lopen we mijlenver voor op grote landen als de Verenigde Staten. Buiten de kust staan inmiddels bijna 300 turbines, goed voor ruim 1.186 megawatt vermogen. Zij produceren bijna 5% van alle geproduceerde stroom in ons land. Eind 2020 moeten er in totaal 9 windparken zijn, waarmee de capaciteit nog eens met de helft groeit.

Hoe werkt het plaatsen van windturbines?
Een windturbine plaatsen heeft nogal veel impact. Daarom is een omgevingsvergunning nodig, waarbij de gemeente de visuele impact, de geluidsnormen en de voorschriften voor ruimtelijke ordening onderzoekt. De natuur wordt zoveel mogelijk ontzien en er wordt rekening gehouden met mogelijke hinder voor omwonenden. Om de plaatsing van turbines te stimuleren, biedt de Vlaamse overheid financiële ondersteuning in de vorm van groenestroomcertificaten. Deze steun heeft mede gezorgd voor de flinke groei van windenergie in ons land.
Veel draagvlak
Maar liefst 70% van de Vlamingen is van mening dat we meer hernieuwbare energiebronnen moeten realiseren. Helaas zijn kleine particuliere projecten niet voldoende om de doelstellingen te behalen. Grootschalige windturbines en windparken zijn echt nodig, mede doordat zij efficiënter zijn dan kleine toepassingen.
Ook wij dragen ons steentje bij
Een goede aanleg van windturbines en -parken is essentieel voor de effectiviteit ervan. DYKA kan PE-buizen leveren voor optimaal vervoer van de energie op land in de energienetwerken. Ook in de voet van de windmolen kunnen wij mantelbuizen van PE of PVC aanbieden.

PE-buizen assortiment
Maatwerk is ook mogelijk in overleg

Project Energietransitie: HKZ Maasvlakte
Bekijk het referentieproject en de video

Ik ben marketeer bij DYKA. Binnen mijn functie vind ik het leuk om mij te verdiepen in thema’s rondom klimaatverandering. Onze klanten in verschillende landen informeren over de gevolgen van klimaatverandering en tegelijkertijd meedenken in oplossingen is iedere dag een leuke uitdaging.