13 juli 2020 door Stijn Henderix
Bij het ontwerpen van een solide UV-systeem zijn onze specialisten intensief bezig om tot een efficiënt werkend UV-systeem te komen. Dit op basis van specifieke gegevens en kenmerken van een gebouw. De berekeningen worden gedaan met een genormeerde rekenwaarde die overeen komt met een zware regenbui. In België gaat het dan om een bui met een regenintensiteit van 500 liter per seconde per hectare. Deze regenintensiteit dient aangehouden te worden voor reguliere systemen. Voor het ontwerp van een compleet UV-systeem, dienen vooral een aantal ontwerpparameters gekend te zijn en is een degelijke voorbereiding nodig. Stijn Henderix, Technical Sales Manager, legt u graag uit hoe onze UV-systemen worden ontworpen.
Zoekt u hulp bij het ontwerp van een UV-systeem?
Contacteer Stijn Henderix, Technical Sales Manager, van DYKA
Vraag hier uw
Vacurain-offerte aan
Vul hier het aanvraagformulier in
20 jaar ervaring in UV-systemen
DYKA heeft al ruim 20 jaar ervaring met UV-systemen. U kan u voorstellen dat in deze 20 jaar veel ervaring is opgedaan in de snelle en correcte berekening en installatie van deze systemen. Stijn is sinds 2017 werkzaam bij DYKA en heeft de Vacurain projecten steeds van nauw opgevolgd. DYKA Group installeert via zijn installateur UV-systemen voor een brede klantengroep in Nederland, Frankrijk, Polen, Duitsland, Tsjechië, Spanje en dus ook in België. Uniek is dat wij een UV-systeem zowel in PVC als in PE kunnen aanbieden. Welke oplossing het beste is, is project specifiek en wordt steeds in onderling overleg met de klant bepaald. De klant staat uiteraard centraal, dus we houden maximaal rekening met zijn voorkeur.

Het ontwerp van een UV-systeem
Zoals gezegd komt er natuurlijk heel wat kijken bij het ontwerp van een UV-systeem. Belangrijk om hier niet te licht over te gaan, omdat bij wateropstand op het dak de stabiliteit van het dak en de onderliggende structuur in het gedrang kan komen. Doorgaans maken we ontwerpen voor gebouwen met platte daken, met een maximale hoek van 30°. Onze oplossingen zijn geknipt voor logistieke centra, maar ook voor industriële gebouwen, ziekenhuis… is het Vacurain onderdruksysteem doorgaans een geschikte oplossing voor de regenwaterafvoer. Om het ontwerp en berekeningen te kunnen starten, is er eerst wat input nodig, met name:
- De locatie van het gebouw
- De dakhelling
- Een relevante snede van het gebouw
- Het dakplan
- Het type dakbedekking
- De gewenste locatie van de standleidingen
Dit ontvangen we graag digitaal zodat dit heel snel naar de ontwerpsoftware vertaald kan worden. Samen met de klant zoeken we naar de meest economische oplossing van zijn specifieke situatie. De controleberekening gebeurt altijd met een regenintensiteit van 500 l/s/ha. Bij ingesloten dakvlakken kijken we samen met de klant na of een noodsysteem gewenst is. Ook hier laten we een controleberekening over gaan. De regenintensiteit wordt samen met de klant bepaald en is doorgaans 200 l/s/ha.
Bij DYKA gaan we graag een stap verder
Alhoewel er altijd rekening wordt gehouden met de leidende regelingen en de praktische toepassing hiervan, doen we hier nog een schepje bovenop. Wij doen namelijk naast een initiële berekening een aanvullende stap, waarin er gekeken wordt wat voor effect de verschillende geplaatste trechters binnen 1 systeem op elkaar hebben. Dit is een complexe berekening, waarin onze software precies ziet wat voor effect trechter A heeft op trechter B. Stel dat trechter A 10% minder water afvoert, dan kijken wij met onze software na wat hiervan de gevolgen zijn op de andere trechters op hetzelfde dakvlak, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen voor een optimaal systeem.

Lees hier hoe u een industrieel complex regenwaterproof ontwerpt
Een compleet waterbeheer van DYKA
Een ander belangrijk gegeven, en waar wij erg goed in zijn bij DYKA, is dat wij de hele waterhuishouding op het terrein bekijken en ons niet beperken tot het UV-systeem. Als het UV-systeem bijvoorbeeld overgaat naar een gravitaire riolering, gaan wij hier ook mee aan de slag. Het analyseren en uitwerken van het totaalconcept op een efficiënte en economische manier: dat is de kracht van DYKA
Het verschil in ontwerp bij Vacurain Fix en Vacurain Flex
Er zijn een aantal verschillen in het ontwerp en de berekening tussen een Vacurain Flex en een Vacurain Fix systeem. Onze software berekendt de diameter van de leidingen om het systeem te laten functioneren. Hier volgt een een complete materiaallijst. De software neemt alles in beschouwing, zoals buizen, hulpstukken en bevestigingsmaterialen. De dimensionering van een Vacurain Fix systeem verschilt van een Vacurain Flex systeem. De materiaaleigenschappen van beide systemen verschillen danig van elkaar. Bij Vacurain Flex wordt gebruik gemaakt van onze uniek Vacurain slang om een trechter aan het leidingsysteem te verbinden, terwijl bij Vacurain Fix het leidingsysteem rechtstreeks aan de trechters worden aangesloten. Daarnaast heeft PE bijvoorbeeld een hogere ruwheid dan PVC, wat dus consequenties heeft voor de diameters van de leidingen. Daarnaast is PE minder stijf dan PVC, en daardoor minder resistent tegen onderdruk. In een 1 op 1 vergelijk kunnen daarom in Vacurain Fix de leidingen een grotere diameter hebben dan bij Vacurain Flex.

Vacurain Flex
- Gemaakt van PVC
- Eenvoudige verbindingsmethodes
- Speciale J-beugels

Vacurain Fix
- Gemaakt van PE
- Eenvoudige verbindingsmethodes
- Handig railsysteem met speciale beugels
Download hier de brochures van ons UV-systeem Vacurain

Welk UV-systeem past het beste voor uw project?
Het beheer van regenwater begint bij het opvangen en afvoeren. DYKA biedt de keuze tussen twee UV-systemen: Vacurain Fix (PE) en Vacurain Flex (PVC).
Lees meer
Hoe bereken je een UV-systeem?
Bij het bereken van een UV-systeem komt heel wat bij kijken. Sebastiaan, Calculator en Tekenaar voor Vacurain bij DYKA, legt deze stappen graag aan u uit.
Lees meer
Hoe installeer je een UV-systeem voor een groot industrieel complex?
In deze blog vertelt Stijn, Technical Sales Manager van DYKA, wat er allemaal komt kijken bij de installatie van ons UV-systeem Vacurain.
Lees meer