• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Producten op voorraad Sterk in maatwerk Technisch advies

Zoeken

  • België
    • Nederland
    • La Belgique
    • La France
DYKA Kennis

DYKA Kennis

  • Regenwater
  • Energietransitie
  • Droogte
  • Prefab
  • Referentieprojecten

U bent hier: Home / blog / Hoe bereken je een UV-systeem?

Hoe bereken je een UV-systeem?

14 mei 2020 by Sebastiaan Brand

14 mei 2020 door Sebastiaan Brand

Het berekenen van een UV-systeem, dus Vacurain Flex of Vacurain Fix, kent meerdere stappen. Sebastiaan Brand is werkzaam als Tekenaar en Calculator voor Vacurain bij DYKA en vertelt je graag wat meer over hoe een UV-systeem bij ons wordt berekend en wat hierbij komt kijken.

Wil je wat meer hulp bij het berekenen van jouw UV-systeem?

Neem contact op met Stijn Henderix, Technical Sales Manager, van DYKA

Contact opnemen

Vraag hier jouw Vacurain-offerte aan

Vul hier het aanvraagformulier in

Offerte aanvragen

Het verzamelen van gegevens

De eerste stap in het proces is de aanvraag van de offerte. Die komt binnen in onze Vacurain mailbox, waarvoor we een aantal gegevens nodig hebben om het gevraagde Vacurain systeem zo goed mogelijk te kunnen modelleren op onze afdeling. Het aanvraagformulier bestaat uit meerdere delen, namelijk:

  • Basis- en aflevergegevens
  • Bouwkundige gegevens
  • Aan te leveren gegevens
  • Technische gegevens Vacurain
Basis- en aflevergegevens

De basis- en aflevergegevens zijn erg belangrijk. Terzijde van de naam van de contactpersoon, projectnummer, enzovoorts is het van belang dat wij weten waar exact het project plaatsvindt. Er zit bijvoorbeeld een verschil in een project op een industrieterrein of op bijvoorbeeld de Maasvlakte, als het pand dicht bij zee staat. Hier moet je rekening houden met zeezout en andere elementen van de omgeving. Het is daarom dus van belang om de exacte locatie te weten, zodat wij hierop correct kunnen anticiperen.

Bouwkundige gegevens

De bouwkundige gegevens vertellen ons het dakoppervlak in vierkante meters, de richting van het afschot, informatie over hoeveel water op het dak komt en waar dit water heenloopt.  Ook is de hoogte van het dak erg belangrijk omdat de standleiding van het Vacurain systeem naar beneden moet, waardoor de hoogte bepalend is voor de juiste werking van het systeem.

Het type dak komt hier ook ter sprake, zodat wij weten of we te maken hebben met een vlak of schuin dak en of er bijvoorbeeld ook grind of planten op het dak te vinden zijn. Dit helpt ons om te leren hoe snel het water van het dak afstroomt.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat voor dakbedekking er op het gebouw zit. We hebben namelijk verschillende soorten trechters, waarbij een bepaalde trechter gemaakt is voor een bitumen dakoppervlak en de andere voor een EPDM of kunststoffen dakbedekking. Kleinere daken zijn vaak bitumen, echter komen kunststoffen daken steeds meer voor. Op grote daken zie je tegenwoordig vaak PVC, waar we bij DYKA ook geschikte trechters voor hebben. Wat handig is aan PVC daken en onze trechters hiervoor, is dat deze rechtstreeks kunnen worden gelast. Het wordt meteen versmelt op de trechter waardoor het direct waterdicht is zonder dat je extra gaten hoeft te boren.

Vacurain systeem industrieel complex
Aan te leveren gegevens

In dit gedeelte van het aanvraag formulier kan de klant selecteren wat aan ons is aangeleverd qua informatie. De klant kan dan door middel van vinkjes aantonen wat is aangegeven, zoals de exacte afmetingen, plaats van standleiding, voorkeursplaats van de trechters en zodoende. Er zijn echter nog wel wat aanvullende gegevens nodig bovenop wat hier te vinden is. Zo is het bijvoorbeeld voor ons ook belangrijk om te weten of er een laad-dok is, of er brandscheidingen zijn en waar we mogen lozen.

Dit zijn belangrijke overwegingen, omdat je liever wil voorkomen dat bijvoorbeeld een PVC systeem door de brandscheiding gaat, aangezien het in staat moet zijn om flexibel te bewegen. Een andere belangrijke overweging is bijvoorbeeld de voorkeurplaats van de trechter(s). Betonnen panden hebben andere eigenschappen dan stalen panden, waardoor de trechters beter op een andere plek kunnen worden geplaatst afhankelijk van het pand. Een andere belangrijke overweging is waar we de standleidingen naar buiten mogen brengen, als je dit aan de kant plaatst waar wellicht later een ander pand komt kan dit later problemen opleveren.

Zo zijn er (zoals je lezen kan) veel belangrijke overwegingen om in acht te nemen die allemaal meespelen in het berekenen van het systeem.

Wil je wat meer hulp bij het berekenen van jouw UV-systeem?

Neem contact op met Stijn Henderix, Technical Sales Manager, van DYKA

Contact opnemen
Technische gegevens Vacurain

In dit onderdeel van het aanvraagformulier wordt er gekozen voor een Vacurain Fix of Vacurain Flex systeem. De keuze is afhankelijk van de vele overwegingen die hierboven zijn uitgelegd. Ook wordt in dit onderdeel de aansluitmethode verteld, die te vinden is in de technische documentatie van Vacurain Fix of Vacurain Flex. Er zijn namelijk meerdere aansluitmethodes, die allemaal duidelijk staan uitgelegd in de documentatie.

Indien je kiest voor Vacurain Fix kan je hier alvast de technische documentatie downloaden:

Download de technische documentatie van Vacurain Fix

Indien je keuze meer uitgaat naar Vacurain Flex, dowload hier de technische documentatie van Vacurain Flex:

Download de technische documentatie van Vacurain Flex

In dit onderdeel wordt ook verteld op welke hoogte de verzamelleiding komt te hangen ten opzichte van het dak, als wel of er leiding isolatie wordt toegepast. Een UV-systeem waar veel water doorheen komt maakt natuurlijk geluid, waarvoor we ook isolatie leveren. Dit kan bijvoorbeeld akoestisch maar ook thermisch, wat ervoor zorgt dat er geen condens van het systeem komt. Dit heeft verder geen invloed op de berekening, maar is wel een extra stap die DYKA aanbiedt.

Ook wordt er aangegeven waar het water naar toe gaat. Waar wij erg sterk in zijn bij DYKA is dat we een compleet waterbeheer systeem kunnen aanbieden. Dus van wateropvang, naar hergebruik of bijvoorbeeld infiltratie. 

Het berekenen van het project

Als alle gegevens zijn aangeleverd is het tijd om bezig te gaan met het uittekenen en berekenen van het project. Het project wordt aangemaakt in ons interne systeem en ik ga dan bezig met AutoCAD, wat het bouwkundige tekenprogramma is waar ik mee werk. Hierin zet ik het gebouw schematisch op in 3D en positioneer ik de Vacurain trechters, als wel het tekenen van de buizen (verzamel- en standleidingen). Hierna bereken ik het Vacurain systeem met rekensoftware en hieruit volgen de correcte diameters van de benodigde buizen. Daarna wordt er een materiaallijst gegenereerd, die automatisch uit het systeem komt. Als laatste maak ik een werktekening van het systeem en genereren mijn collega’s een offerte die dan verstuurd wordt. Dat is zodoende mijn taak binnen DYKA.

Verschil tussen berekenen Vacurain Fix en Flex

Er zit een marginaal verschil tussen het berekenen van Vacurain Fix en Vacurain Flex, het zijn natuurlijk twee verschillende systemen maar in grote lijnen lijkt het verder heel erg op elkaar qua berekenen.

Berekeningen kunnen natuurlijk wel erg verschillen van elkaar aan de hand van het gebouw. Ingewikkelde vormen van daken, bijvoorbeeld een groot distributie centrum met een ronde vorm is lastiger om te berekenen dan een klein gebouw in de vorm van een schoenendoos. Hoe “exotischer” de vormen van het dak, hoe uitdagender het is om te berekenen. Echter klaren wij altijd de klus en staan wij open voor elk project!  

uv-systeem

Lees hier meer over het verschil tussen Vacurain Flex en Fix

Ontdek welke UV-systeem het beste bij jouw project past

Lees verder
Hoe richt je de buitenruimte in van een industrieel complex?

Hoe richt je de buitenruimte in van een industrieel complex?

Een goed ingerichte buitenruimte van jouw industrieel complex zorgt ervoor dat het terrein droog blijft na een piekregenbui.

Lees meer
Hoe installeer je een UV-systeem voor een groot industrieel complex?

Hoe installeer je een UV-systeem voor een groot industrieel complex?

In deze blog vertelt Stijn, Technical Sales Manager van DYKA, wat er allemaal komt kijken bij de installatie van ons UV-systeem Vacurain.

Lees meer
Sebastiaan Brand

Sebastiaan Brand is Calculator en Tekenaar voor Vacurain bij DYKA.

Footer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Recente artikelen

  • Kunststof rioleringsbuizen: optimale installatiesnelheid
  • 4 redenen om te kiezen voor kunststof leidingen
  • Een gescheiden riool vraagt om kunststof rioleringsbuizen
  • Mantelbuizen voor de fundering van de windturbine
  • Wat is zonne-energie en wat zijn de zonne-energiedoelstellingen in België?

Contact

Heeft u een vraag over onze producten of behoefte aan technisch advies? Neem dan contact met ons op.

U kunt ons bellen (+32(0)11 80 04 20), e-mailen (vasb@qlxn.or) of bezoek een van onze filialen. Wij helpen u graag verder.

Terms and conditions | Cookies and privacy | Disclaimer | Netherlands (NL) © - DYKA - Part of Tessenderlo Group

Sven Hellings - Accountmanager DYKA België

Aanvraag informatie Sven Hellings

Via dit formulier kunt u gratis het Solydo informatiepakket aanvragen.

Solydo informatiepakket download

Via dit formulier kan u het Solydo informatiepakket downloaden met daarin de brochure, een technisch fiche en de tabel met een vergelijking tussen PP en beton.
  • We zullen direct het informatiepakket versturen via de mail. Het kan daarna zijn dat je maximaal twee e-mails van ons ontvangt omtrent Solydo.

Contactformulier DYKA Prefab België

Aanvraag informatie DYKA Prefab

Neem contact op met DYKA

Contactformulier DYKA Prefab Nederland

Aanvraag informatie DYKA Prefab

BE Webinar Piekregenval terugkijken

Aanvraagformulier Vacurain België

Met Vacurain wordt regenwater snel en efficiënt van grote platte daken afgevoerd. Op maat gemaakte UV-systeem is vooral geschikt voor grote hallen en utiliteitsgebouwen.Als u binnenkort een aanvraag gaat doen voor een Vacurain-systeem, vul dan het handige aanvraagformulier in. Het formulier is makkelijk in te vullen. Er wordt onder andere gevraagd naar de afmetingen van het gebouw, de helling van het dak en welk systeem u kiest: Vacurain Flex of Vacurain Fix.Met deze gegevens kan de afdeling Engineering & Consultancy direct aan de slag en kunt u snel een offerte met tekening van ons verwachten. Doordat meteen alle gegevens bij ons bekend zijn, scheelt dit mailtjes over en weer en is er minder kans op fouten. Een win-win situatie voor beide partijen.
  • Basisgegevens

  • Bouwkundige gegevens

  • Afwijkend of variabel hellingshoek (°) of afschot (mm/m)
  • Aan te leveren gegevens

    Voor een snelle werking, kan u ons de volgende gegevens aanleveren (eventueel aan de hand van een tekening).Duidt hieronder aan welke gegevens u in het bestand hebt toegevoeg.
  • Technische gegevens Vacurain

  • Uitleg over aansluitmethodes vindt u op pagina 46 van de Technische Documentatie van Vacurain Flex.https://www.dyka.nl//media/documents/hemelwaterafvoer-vacurain-flex-technische-documentatie-nl.pdf
    Je kan hier handmatig andere hoogtes invullen indien van toepassing.
    Je kan hier handmatig andere hoogtes invullen indien van toepassing.

Sorry. This form is no longer available.

Neem contact op met Senior Accountmanager Joost Onderdelinden.

Joost Onderdelinden - Senior Account Manager

Via dit formulier kan contact op worden genomen met Joost Onderdelinden van DYKA.

Neem contact op met DYKA België

Neem contact op met DYKA België

Bram Vreys - Technical Sales Manager van DYKA

Aanvraag informatie Bram Vreys