15 juli 2020 door Darja Murzina
Wat zijn de voordelen van lintbebouwing?
Het grootste voordeel van lintbebouwing, wat je ook het meeste hoort, is het uitzicht. Het typische aan lintbebouwing is dat het tussen de dorpen gelegen is. Je hebt dus altijd een mooi uitzicht over de open velden. Je kijkt niet in iemand anders zijn tuin of een fabrieksgebouw. Voor veel bewoners is dit de reden waarom ze in lintbebouwing willen wonen.
Wat zijn de nadelen?
De bewoners zelf zijn heel erg afhankelijk van hun auto. Zeker op oudere leeftijd begint dat wel een probleem te worden. Als je niet meer in staat bent om met de auto te rijden, kan je in zo een woning in lintbebouwing erg geïsoleerd raken. Je hebt daar zelfs al een naam voor: de groene weduwen. Dit zijn oudere vrouwen waarvan de man overleden is en die alleen achter blijven in zo een woning. Meestal kunnen ze niet meer of hebben ze nooit geleerd om met de auto te rijden. Dit zorgt ervoor dat ze vereenzamen. Het zijn dus zaken waar over nagedacht moet worden.
Liggen de landelijke woonlinten nog steeds ver van voorzieningen en openbaar vervoer?
Lintbebouwing kan ver liggen van voorzieningen en openbaar vervoer. Vaak is er ook geen riolering aanwezig. Als er wel riolering aanwezig is, ben je verplicht om hierop aangesloten te zijn. Wat betreft de winkels, is het nu een dubbelzinniger verhaal. Momenteel zijn er ook heel veel winkels die zich als een baanwinkel vestigen. Het ligt er dus aan of je ver of dicht van een baanwinkel woont. Maar over het algemeen zijn die afstanden veel groter dan de afstanden die je in een stad of in een dorp moet afleggen.
Is er een grote scheiding tussen wonen/werken/recreatie?

Er is inderdaad een scheiding tussen wonen, werken en recreatie. Echter ervaren veel mensen dit als een voordeel. Dit aangezien het wel rustiger wonen is in een lintbebouwing. Anderzijds is er ook een nadeel dat onderschat wordt bij lintbebouwing. Veel mensen gaan er automatisch vanuit dat het daar rustig wonen is. Maar door het toenemende autoverkeer in Vlaanderen merken we toch dat het geluidsoverlast een probleem van lintbebouwing aan het worden is. Heel veel plaatsen in lintbebouwing hebben constant het lawaai van autoverkeer. Dit nadeel wordt vaak onderschat.
In lintbebouwing is er ook heel veel sluipverkeer. Zeker nu de laatste jaren door de nieuwe technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld Waze die je de binnenwegen toont. Dit maakt dat probleem natuurlijk nog een pak groter.
Wat er ook nog mee samenhangt is de verkeersonveiligheid. Dit is vooral onderzocht in straten met commerciële lintbebouwingen, dus straten waar winkels aanwezig zijn. Maar dit probleem speelt zich ook af in gewone residentiële lintbebouwing. De problematiek is dat je op die wegen altijd een mengeling hebt van traag lokaal verkeer en sneller doorgaand verkeer. Enerzijds het verkeer dat ter plaatse moet zijn bij een winkel of bij een woning en dus moet stoppen en afdraaien. En anderzijds het verkeer dat snel door wil rijden, het typische sluipverkeer. Deze menging van trager en sneller verkeer zorgt ervoor dat bij lintbebouwing meer ongevallen zijn dan bij andere gelijkaardige wegen zonder lintbebouwing.

Erik Grietens: Oplossingen van lintbebouwing
Is wonen in een stadskern, in een woonwijk of omhoog bouwen een oplossing van lintbebouwingen? Deze vragen stellen wij in dit artikel aan Erik Grietens.
Lees meer
Erik Grietens: Effecten van lintbebouwing
Lintbebouwing gaat gepaard met allerlei effecten zoals de inrichting van publieke ruimte, leefbaarheid, toekomstig bouwen… Erik Grietens vertelt in dit artikel meer hierover.
Lees meer
Erik Grietens: Ontstaan van lintbebouwing en uitgifte van bouwgronden
Geen strikt ruimtelijk ordeningsbeleid is 1 van de redenen waarom er zoveel lintbebouwing is in Vlaanderen. Erik Grietens vertelt meer over het ontstaan en uitgifte van bouwgronden.
Lees meer