6 november 2020 door Ludo Secretin
Vandaag de dag komt nog altijd ruim 15% van het huishoudelijk afvalwater ongezuiverd in het oppervlaktewater terecht. Dit zorgt er in België voor dat er door de overheid allerlei budgetten worden vrijgemaakt om de rioolinfrastructuur te optimaliseren. Maar omdat er op dit moment een tekort is aan opgeleide riooltechnici om riolen te kunnen renoveren, is er nu zelfs een opleiding in het leven geroepen om professionele riooltechnici op te leiden. Zou in dit soort situaties eigenlijk niet gewoon moeten gelden: ‘voorkomen is beter dan genezen’?
Meestal is er sprake van een gescheiden riool
Vroeger kwam al het afvalwater ongezuiverd in onze waterlopen terecht. Maar omdat de waterkwaliteit van onze beken, grachten en rivieren hierdoor zeer snel achteruit ging, werd er tientallen jaren geleden gestart met de aanleg van rioleringsstelsels en waterzuiveringsinstallaties. Afvalwater komt dan eerst in een zuiveringsstation terecht, waar het wordt gezuiverd voor het in een van onze waterlopen terechtkomt. In Vlaanderen is het sinds 1999 voor nieuw gebouwde huizen verplicht om het afvalwater apart te lozen in de riolering en het regenwater af te koppelen van die riolering.
Vuiler water in rioleringsbuizen
Als gevolg van het gescheiden riool loopt het regenwater dus niet meer door de riolering, maar wordt het op een andere manier vervoerd of hergebruikt. Dit zorgt ervoor dat het water in de riolering vuiler is (er zit geen regenwater meer tussen) wat ervoor zorgt dat de afvoer in het bestaande rioleringsstelsel verslechtert. Het gevolg is corrosie in rigide rioleringsstelsels van beton of grès. Het voordeel van het gebruik van kunststof is dat dit materiaal gladder is en ook beter bestand is tegen giftige stoffen. Corrosie vindt in een kunststof rioleringsbuis dus niet plaats en de buis zelf gaat hierdoor stukken langer mee. Natuurlijk kan een betonnen rioleringsbuis gerepareerd worden, maar dat is in onze ogen, zoals al eerder vermeld, alleen maar het laten voortbestaan van het daadwerkelijke probleem.
Pak het probleem aan
Natuurlijk is het mooi als er een speciale opleiding in het leven wordt geroepen om een specifiek probleem op te lossen. Maar het is toch veel logischer om ervoor te zorgen dat het probleem zich niet of in een veel mindere mate voor zal doen? En dat kan ook makkelijk: gewoon door eerst het daadwerkelijke probleem aan te pakken. In België wordt er op dit moment nog voornamelijk gebruikgemaakt van rioleringsbuizen die gemaakt zijn van beton of grès. Dit zijn vrij starre materialen die bij vervoer of installatie regelmatig te maken krijgen met barsten. Ook komen defecten na installatie bij dit type rioleringsbuizen veelvuldig voor.
Meer kunststof rioleringsbuizen in België
Op dit moment is van alle rioleringsbuizen in België slechts zo’n 10% van kunststof. En dat terwijl in landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk dat percentage 50% tot soms wel 90% bedraagt! Met het gebruik van kunststof in onze rioleringssystemen kunnen we 50 miljoen besparen. Het zou voor ons land dus ook zeer zinvol zijn om het percentage kunststof rioleringsbuizen snel te vergroten. Gelukkig is er in Vlaanderen de afgelopen twintig jaar op gebied van watermanagement al veel verbeterd, met name in steden en dichtbevolkte gebieden. Maar kunststof rioleringsbuizen gebruiken zal een nog verdere optimalisatie betekenen. Bovendien is een kunststof rioleringsbuis een betere keuze dan een buis van beton of grès, zoals TEPPFA in deze video duidelijk maakt.
Kortom kunststof rioleringsbuizen bieden door alle ontwikkelingen de structurele oplossing voor de afvalwateruitdaging van België. Wenst u meer informatie over dit onderwerp of hoe DYKA hierin samen met u structureel aan een oplossing kan werken, bezoekt u dan onze website.

PVC buizen en hulpstukken voor buitenriolering
